Protein

Protein

gul-groen-og-roed-proteinDag for dag genopbygges kroppen af alt det, vi spiser – og protein har vi brug for til vækst og vedligeholdelse af alle kroppens væv og celler. Protein er ligeledes vigtige byggesten i alle levende organismer.

Protein udgør 15 – 20 % af kroppens vægt og har betydning for vækst, opbygning og vedligeholdelse af kroppens celler, muskelmasse, hjerte, lever, nyrer, bindevæv, hud, knogler, negle og hår, og så indgår det i en rækker stoffer i kroppen som blandt andet hormoner og enzymer.

I protein findes der over 100 forskellige aminosyrer. Her har kroppen kun behov for 20 af de aminosyrer, hvor de fleste af dem danner kroppen selv.

Der er 8 essentielle eller livsvigtige aminosyrer, kroppen ikke selv kan danne og som er nødvendigt at få tilført gennem kosten. Det er: isoleucin, leucin, lysin, mathionin, fenylalanin, treonin, tryptofan og valin.

Hampfrø, æg, mælkeprodukter, fjerkræ, kød og fisk indeholder den komplette og fulde sammensætning af de aminosyrer, kroppen dagligt skal have tilført.

Grøntsager, korn, nødder, kerner og frø indeholder ligeledes aminosyrer, men indeholder ikke enkeltvis alle de essentielle aminosyrer, så derfor anbefales en sammensætning af forskellige kostgrupper:

– korn og bælgplanter

– bælgplanter og nødder, kerner og frø

– nødder, kerner og frø og korn

Det anbefales at en voksens daglige indtag af protein er:

Voksen: 0,8 – 1,3 gram protein pr. kg. kropsvægt.

Motionister: 1,5 gram protein pr. kg. kropsvægt.

Kraftig sportsudøvelse: 2 gram protein pr. kg. kropsvægt.

Er vores proteinindtag for stort i forehold til, hvad kroppen kan optage og har behov for, kan det protein, der ikke bliver brugt til opbygning og vedligeholdelse af celler og muskler, belaste kroppen. Specielt nyrerne, leveren og tarmen og der kan opstå forskydning i kroppens syre/ base-balance.

Er vores syre/ basebalance blevet for sur, giver det ligeledes et større behov for de basiske mineraler. Her er grøntsager en rigtig god kilde, som er medvirkende til at neutralisere det syreoverskud, der opstår ved for stort indtag af protein.

Hvis proteinbehovet ikke bliver dækket vil kroppen tære på muskler og organer for at få de nødvendige aminosyrer.

Ønsker man at tabe sig, er det vigtigt at få tilstrækkelig med protein, så kroppen tager af fedtdepoterne og ikke muskelmassen. Samtidig er det vigtigt at få masser af grøntsager og de sunde fedtstoffer og olier.